Hoe gaat het examen in zijn werk ?

Los van een eventuele tussentijdse toets (TTT) zijn er twee officiële examens, het theorie-examen en het praktijkexamen.
Om het rijbewijs te verkrijgen moet je voor beiden slagen, in deze volgorde. Kijk voor het aanvragen ook even naar CBR & DigiD.

Het Theorie-examen

Dit examen mag je op elk moment afleggen, ook voordat je gelest hebt, je moet wel minstens 16,5 jaar zijn. Je erin bekwamen en het examen aanvragen mag wel vóór je 16,5 bent.

Aanvragen van het theorie-examen en het reserveren van een datum kun je zelf rechtstreeks doen bij het CBR. Je kunt ook Rijschool Jan Polman vragen het theorie-examen voor je te reserveren. De examenvoorwaarde en de opbouw van het theorie-examen kun je downloaden via CBR Examenvoorwaarden CBR.

[flowplayer src=”http://www.youtube.com/watch?v=oN7aJ675QN4″]
 

Het examen kun je afleggen bij één van de CBR-examencentra in Nederland. Voor omgeving ‘s-Hertogenbosch is dat in Sportpark De Vliert, Sportiom. Een beschrijving van hoe het theorie-examen voor de personenauto in zijn werk gaat kun je vinden op de CBR site onder Examen doen.
 

Het Praktijkexamen

Na het behalen van het theorie-examen kunt je deelnemen aan het praktijkexamen. Aan de hand van je vorderingen met de rijlessen gaan we het praktijkexamen plannen en aanvragen. Het reserveren van het praktijkexamen kan uitsluitend via de rijschool. Daarvoor moet je Rijschool Jan Polman machtigen voor overheidsdiensten. Voor de machtiging heb je een DigiD– gebruikersnaam en -wachtwoord nodig.

Bij het afleggen van het praktijkexamen heb je de volgende bescheiden nodig: meenemen naar het examen.

Als je slaagt krijg je van het CBR een Verklaring van rijvaardigheid. Het rijbewijs zelf, dat tegenwoordig in creditcardformaat is, krijg je niet van het CBR maar dien je aan te vragen bij de gemeente waar je bent ingeschreven.

Tussentijdse toets (TTT)

Bij de opleiding voor het praktijkexamen kun je de vorderingen meten met een tussentijdse toets. Deze toets is een rijtest die verloopt net als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen en om eventuele nervositeit weg te nemen. We bepalen in overleg of en wanneer je daar klaar voor bent. De toets duurt even lang als het eigenlijke examen.

Voor het aanvragen van een TTT dien je op dezelfde manier als voor het praktijkexamen toestemming te verlenen.