Nieuws

Hier vind je belangrijke en direct relevante actualiteiten uit nieuws- en persberichten.

CBR maakt video: ‘Zo gaat het theorie-examen’

Het CBR heeft een korte voorlichtingsfilm voor kandidaten gemaakt: ‘Zo gaat het theorie-examen’. Hiermee kunnen kandidaten zien hoe het er op het theorie-examen aan toe gaat.

“Dat geeft duidelijkheid en het helpt om de spanning van tevoren te verminderen”, verwacht het CBR.

De filmcrew bestaat uit CBR-medewerkers die in beeld brengen hoe hun dagelijks werk er uit ziet. “In de toekomst zullen we vaker korte films inzetten voor onze klantcommunicatie”, kondigt het CBR aan.

[flowplayer src=”http://www.youtube.com/watch?v=oN7aJ675QN4″]

Kentekencard vanaf 2014 definitief ingevoerd

De kentekencard wordt vanaf 1 januari definitief ingevoerd. Bij aankoop van nieuwe voertuigen worden er vanaf 2014 dus geen papieren kentekenbewijzen meer uitgegeven. Bestaande voertuigen krijgen het nieuwe pasje bij overschrijving op een andere naam of als het oude bewijs tussentijds vervangen moet worden. Naar verwachting zullen de kentekenbewijzen op creditcardformaat het papier in 2019 grotendeels vervangen hebben.

Bron: Kentekencard vanaf 2014 definitief ingevoerd.

Prijs CBR-examens gaat omhoog door forse daling vraag

Het CBR gaat de tarieven volgend jaar met gemiddeld 3,3 procent verhogen. Dat komt vooral omdat er een forse daling is van de vraag naar CBR-praktijkexamens. De organisatie verwacht maar liefst 8 procent minder praktijkexamens dan dit jaar. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft met de voorstellen van het CBR de tarieven te verhogen ingestemd, zo meldt het CBR. Overigens betekent deze verwachting ook dat de rijschoolbranche flink minder omzet kan verwachten.

Na de daling van de tarieven in 2013 is bij de bepaling van de tarieven over 2014 rekening gehouden met een daling van het aanbod. “Door demografische ontwikkelingen, de aanhoudende recessie en de gevolgen van nieuwe regelgeving neemt de vraag naar diensten van het CBR af”, meldt het CBR. “De organisatie past zich daar zoveel mogelijk op aan, maar dat kan niet volledig.”

Bron: Prijs CBR-examens gaat omhoog door forse daling vraag.

Rijschoolbranche leidt 45.000 jongeren op voor 2toDrive

Bijna 45.000 jongeren hebben sinds de start van de pilot 2toDrive vervroegd hun rijbewijs gehaald. Het was vrijdag precies twee jaar geleden dat het experiment begon en het programma lijkt zijn vruchten af te werpen. Volgens cijfers van het CBR haalde bijna 55 procent van de 2toDrive-leerlingen het praktijkexamen in 2013 in één keer. Bij de 18-plussers was dit een kleine 48 procent. Dat meldt Team Alert, die de communicatie rond de pilot verzorgt.

Voor het hele artikel zie: Rijschoolbranche leidt 45.000 jongeren op voor 2toDrive.

Wat is 2toDrive oftewel begeleid rijden?

CBR sluit tien van de dertig theorie-examencentra

Het CBR heeft bevestigd tien van de dertig theorie-examencentra te gaan sluiten. Het gaat om de locaties in Apeldoorn, Assen, Bergen op Zoom, Berkel-Enschot, Den Bosch, Doetinchem, Dordrecht, Heerlen, Horn, Leiden, Nijmegen en Terneuzen. In Deventer en Gorichem moeten twee nieuwe centra komen. Het voorlopige besluit is deze week als adviesaanvraag bij de ondernemingsraad ingediend. Nog voor het einde van het jaar moet een definitieve beslissing genomen worden, zo meldt het CBR.

Bron: CBR sluit tien van de dertig theorie-examencentra.

Faalangstexamen heeft positief effect op slagingspercentage

Het faalangstexamen voor het rijbewijs B heeft een positief effect op de slagingspercentages. Dit blijkt uit kwartaalcijfers van het CBR. Met 61,45 procent voor het eerste en 61,36 procent voor het tweede kwartaal van het jaar, deden de faalangstigen het in de praktijk statistisch gezien zelfs beter dan de ‘gewone’ leerlingen.

Het reguliere B-examen kende de eerste twee kwartalen van dit jaar slagingspercentages van 48,75 en 47,91 procent. In de berekeningen zijn zowel de eerste als de herexamens meegenomen.

Voor het gehele artikel zie : Faalangstexamen heeft positief effect op slagingspercentage.

Periodieke herkeuring autisme verdwijnt per 1 oktober 2013

Voor mensen met een autisme-achtige stoornis vervalt de periodieke herkeuring voor het rijbewijs. De keuring bij een eerste rijbewijsaanvraag blijft wel bestaan. Dat heeft minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) laten weten aan de Tweede Kamer. Ze neemt daarmee het advies van de Gezondheidsraad over.

Bron: Verkeerspro. Periodieke herkeuring autisme verdwijnt per 1 oktober.

Nieuwe toetsing gevaarherkenning eind 2015 in gebruik

Het CBR is weer een stap verder in de ontwikkeling van een methode om gevaarherkenning in het theorie-examen voor het rijbewijs B te toetsen met videobeelden. Er is inmiddels een toetsmethode gekozen. Vanaf eind 2015 verwacht het CBR dat die methode klaar is voor gebruik in de examens.

De wens om bewegende in plaats van statische beelden te gebruiken leefde al geruime tijd, alleen was dat niet mogelijk met de huidige systeem. Vanaf volgend jaar gaat het CBR nieuwe afnameapparatuur gebruiken bij de theorie-examens. De centrale beeldschermen verdwijnen en elke kandidaat kan de vragen zien op een eigen beeldscherm. Met de nieuwe apparatuur kan het CBR wel videobeelden gaan gebruiken en zo op een realistischer manier toetsen.

Bron Verkeerspro: Nieuwe toetsing gevaarherkenning eind 2015 in gebruik.

Tussentijdse Toets leidt tot fors hoger slagingspercentage

Leerlingen die voor hun eerste examen gebruik hebben gemaakt van een Tussentijdse Toets (TTT), hebben een fors hoger slagingspercentage in de categorie B.

Deze leerlingen scoren namelijk maar liefst 14,6 procentpunten hoger dan leerlingen die tijdens het praktijkexamen voor de eerste keer bij het CBR komen. RIS-leerlingen scoren daar bovenop nog eens 4,4 procentpunten hoger. Dat blijkt uit gegevens van het CBR.

Bron: CBR, volledige artikel: Verkeerspro.

Nieuw verkeersbord waarschuwt voor uitschuifbare palen

Er komt op 1 januari 2013 een verkeersbord bij dat waarschuwt voor elektrische in- en uitschuifbare palen in de rijbaan (pollers). Dit verkeersbord moet de huidige verkeersborden die hiervoor waarschuwen vervangen. Het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990) wordt op 1 januari 2013 op diverse punten gewijzigd.

Verkeersbord waarschuwt voor pollers.

Voor de belangrijkste wijzigingen zie: Bron: Nieuw verkeersbord waarschuwt voor uitschuifbare palen.