Vragen

…veel gestelde vragen met de antwoorden…

Klik op een vraag in de lijst om het antwoord te tonen. Mocht je nog vragen hebben waarop je het antwoord niet op onze website vindt, neem dan even contact op.

Krijg ik een vaste instructeur ?

Ja je krijgt een vaste instructeur toegewezen: Jan Polman. Dit is een eenmansbedrijf, los van de administratieve ondersteuning, dus je zult het met mij moeten doen.

Hoe snel kan ik aan de slag ?

Ik heb momenteel geen wachtlijst dus over het algemeen kun je snel beginnen met je rijopleiding en je eerste autorijles.

Er is wel een aantal populaire dagen en tijdstippen waarop het drukker is dus dat bekijken en stemmen we af in onderling overleg.

Kan ik in termijnen betalen ?

Ja, bij de pakketten is het mogelijk om in meerdere termijnen te betalen.
Betalen kan eventueel in 2 termijnen.

Houd er rekening mee dat de 1-ste betaling bij ons binnen moet zijn voor aanvang van de 1-ste rijles. 

Hoeveel autorijlessen heb ik nodig ?

Hoeveel rijlessen iemand nodig heeft is erg verschillend per kandidaat. Je hebt nu eenmaal snelle en minder snelle leerlingen. Soms zie je bij een leerling een terugval waardoor toch meer lessen nodig blijken te zijn.

Je hoort wel dat er na één introductieles of proefles soms een indicatie wordt gegeven van het te verwachten aantal lessen dat je nodig zult hebben om het felbegeerde rijbewijs te halen. Hoewel het gaat om een indicatie, is zelfs dat toch lastig. Uit ervaring weet ik dat het geven van een indicatie na één les heel lastig is en dat het al snel  verwachtingen kan wekken.

Kan ik meerdere lessen per week volgen ?

Ja, je kunt meerdere lessen per week volgen.

Dat bepalen we dan in overleg. Het is mede afhankelijk van je doelstelling, dus waarom wil je er sneller mee aan de slag ?

Voor de mensen met haast kan ik een versneld programma samenstellen.

Wat is een tussentijdse toets (TTT) ?

De tussentijdse toets (TTT) is een rijtest die verloopt als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen; het kan de leerling helpen om eventuele nervositeit weg te nemen. Een examinator van het CBR beoordeelt de rijvaardigheid.

Per examenonderdeel brengt de examinator een advies uit. Aan de hand van dit formulier ziet de leerling precies waaraan hij nog moet werken. Samen met de rijinstructeur kan hij dan gericht de rijopleiding afronden.

Een leuke bijkomstigheid is bovendien dat je bij het “echte” examen vrijstelling kunt krijgen voor bijzondere verrichtingen die je tijdens deze test goed hebt gedaan.

Hoe gaat het examen in zijn werk ?

Los van een eventuele tussentijdse toets (TTT) zijn er twee officiële examens, het theorie-examen en het praktijkexamen.
Om het rijbewijs te verkrijgen moet je voor beiden slagen, in deze volgorde. Kijk voor het aanvragen ook even naar CBR & DigiD.

Het Theorie-examen

Dit examen mag je op elk moment afleggen, ook voordat je gelest hebt, je moet wel minstens 16,5 jaar zijn. Je erin bekwamen en het examen aanvragen mag wel vóór je 16,5 bent.

Aanvragen van het theorie-examen en het reserveren van een datum kun je zelf rechtstreeks doen bij het CBR. Je kunt ook Rijschool Jan Polman vragen het theorie-examen voor je te reserveren. De examenvoorwaarde en de opbouw van het theorie-examen kun je downloaden via CBR Examenvoorwaarden CBR.

[flowplayer src=”http://www.youtube.com/watch?v=oN7aJ675QN4″]
 

Het examen kun je afleggen bij één van de CBR-examencentra in Nederland. Voor omgeving ‘s-Hertogenbosch is dat in Sportpark De Vliert, Sportiom. Een beschrijving van hoe het theorie-examen voor de personenauto in zijn werk gaat kun je vinden op de CBR site onder Examen doen.
 

Het Praktijkexamen

Na het behalen van het theorie-examen kunt je deelnemen aan het praktijkexamen. Aan de hand van je vorderingen met de rijlessen gaan we het praktijkexamen plannen en aanvragen. Het reserveren van het praktijkexamen kan uitsluitend via de rijschool. Daarvoor moet je Rijschool Jan Polman machtigen voor overheidsdiensten. Voor de machtiging heb je een DigiD– gebruikersnaam en -wachtwoord nodig.

Bij het afleggen van het praktijkexamen heb je de volgende bescheiden nodig: meenemen naar het examen.

Als je slaagt krijg je van het CBR een Verklaring van rijvaardigheid. Het rijbewijs zelf, dat tegenwoordig in creditcardformaat is, krijg je niet van het CBR maar dien je aan te vragen bij de gemeente waar je bent ingeschreven.

Tussentijdse toets (TTT)

Bij de opleiding voor het praktijkexamen kun je de vorderingen meten met een tussentijdse toets. Deze toets is een rijtest die verloopt net als een echt examen. Het is een goede gelegenheid om alvast te wennen aan het rijexamen en om eventuele nervositeit weg te nemen. We bepalen in overleg of en wanneer je daar klaar voor bent. De toets duurt even lang als het eigenlijke examen.

Voor het aanvragen van een TTT dien je op dezelfde manier als voor het praktijkexamen toestemming te verlenen.

Wat is een geldig identiteits- of legitimatiebewijs ?

Voor een aantal zaken heb je een “geldig identiteits- of legitimatiebewijs” nodig.

Maar wat wordt bedoeld met een wettelijk toegestaan geldig identiteitsbewijs of legitimatie bewijs ?

  • Nederlands paspoort
  • Nederlands rijbewijs
  • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen
  • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen
  • Europese identiteitskaart van EU en EER*
  • Paspoort van onderdanen van EU en EER*
  • Buitenlands paspoort met daarin een tijdelijke verblijfstitel (sticker)

Het identitietsbewijs moet geldig zijn.  Het CBR accepteert ook een Nederlands rijbewijs dat zijn geldigheid heeft verloren door het verstrijken van de geldigheidsduur.

Verder moet het identiteitsbewijs op naam van de aanvrager staan, onbeschadigd zijn en voorzien van een pasfoto.

(*) EU en EER:  Tot de EU/EER-landen behoren België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Hongarije, Ierland, Italië, (Staten van) Jersey, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Man (eiland), Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, IJsland, Zweden en Zwitserland.

Hoe zit het met mijn privacy ?

Je privacy is belangrijk voor ons, vandaar deze vraag met het antwoord.

Je persoonsinformatie wordt voor geen enkel ander doel gebruikt dan voor het verkrijgen van een personenautorijbewijs. Je gegevens worden aan geen enkele andere instantie of persoon verstrekt dan die waarvoor dat voor dit doel wettelijk is geregeld.
Vermelding van geslaagden op het Internet (onze website en eventueel in Twitter of een ander sociaalmedium) is hierop de enige uitzondering. Hiervoor wordt in principe je toestemming gevraagd en eventueel geen achternaam vermeld.

Wanneer je deze website bezoekt, wordt het IP-adres (Internet-nummer) opgeslagen samen met de datum en tijd van het bezoek.  Deze informatie wordt alleen gebruikt voor het analyseren van trends en om bij te houden uit welk deel van het land bezoekers komen en waar ze vandaan komen voordat ze op deze website zijn gekomen. Je IP-adres wordt nooit gelinkt aan verdere persoonlijke informatie en is dan ook anoniem. Een eventueel verstrekt e-mail-adres wordt alleen gebruikt voor directe communicatie met jouw en ook niet aan derden gegeven.

De links op deze website zijn bedoeld voor je gemak en referentie. Wij zijn niet verantwoordelijk voor het privacy beleid van de websites waar wij naar linken en hebben daarmee ook geen andere banden dan die als autorijschool en rij-instructeur.

Indien je verdere vragen hebt over ons privacybeleid neem dan even contact op.

Deze rubriek wordt nog regelmatig uitgebreid  

iTheorie in het kort

Vraag ernaar bij je rij-instructeur. Autorijschool Polman levert de cursus tegen een aanzienlijk gereduceerde prijs !

Klik op dit logo om naar de site van  Ga naar de site van iTheorie  te gaan.
Opgelet: Doe voor je bestelt eerst de vereiste iTheorie systeemtest om te zien of je PC en Internetverbinding geschikt zijn voor deze interactieve online cursus !